Bijna lente! Wat met je kamerplanten?

Het is bijna lente en het is tijd om je kamerplanten de verzorgingskuur te geven die ze verdienen na een lange winter binnenshuis. Hier zijn enkele tips om je kamerplanten klaar te maken voor de lente en ze het hele seizoen gezond te houden: De lente is een goed moment om je kamerplanten op te […]

Het is bijna lente en het is tijd om je kamerplanten de verzorgingskuur te geven die ze verdienen na een lange winter binnenshuis. Hier zijn enkele tips om je kamerplanten klaar te maken voor de lente en ze het hele seizoen gezond te houden:

  • Geef ze een bad: Een zachte douche (binnen, niet buiten, het is nog te koud!) of afvegen met een vochtige doek kan stof en spinnenwebben van je kamerplanten verwijderen, zodat ze er fris en vitaal uitzien.
  • Verpot ze indien nodig: De vroege lente is een goed moment om te controleren of je planten moeten worden verpot in een grotere pot. Tekenen dat het tijd is om te verpotten zijn bijvoorbeeld wortels die uit de bodem van de pot groeien, of dat je plant geen water meer opneemt.
  • Sommige planten mag je snoeien: Als de stengels van je kamerplanten in de winter lang en dun zijn geworden, is dit het moment om ze te trimmen om een meer bossige groei te bevorderen. Knip net boven een bladknoop en laat meerdere bladeren aan elke stengel zitten om vertakking te bevorderen.
  • Bemesten: Als de planten in het voorjaar weer beginnen te groeien, hebben ze baat bij een boost aan voedingsstoffen. Gebruik een uitgebalanceerde, universele meststof om ze de brandstof te geven die ze nodig hebben om te gedijen.
  • Verhoog de luchtvochtigheid: Veel kamerplanten komen uit tropische omgevingen en kunnen lijden onder de droge binnenlucht van de lente en de zomer. Verhoog de vochtigheid door een bakje water bij je planten te zetten, ze regelmatig te besproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken.
  • Controleer op ongedierte: De lente is een goed moment om je kamerplanten te controleren op tekenen van ongedierte, zoals spint, witte vlieg of wolluis. Behandel eventuele plagen zodra je ze opmerkt om te voorkomen dat ze zich verspreiden naar andere planten.
  • Geef ze meer licht: Als de dagen langer en zonniger worden, zullen je kamerplanten profiteren van meer licht. Verplaats ze naar een lichtere plek of voorzie ze indien nodig van extra kunstlicht.

De lente is een goed moment om je kamerplanten op te frissen en nieuw leven in te blazen, zodat ze het hele seizoen gezond en bloeiend blijven. Met een beetje zorg en aandacht kan je het hele jaar door genieten van een prachtige urban jungle.