HERFST DIY

Ons leven is ontzettend druk: de nadruk ligt op presteren en prikkels verwerken. In de zomer ligt de nadruk op beleven en ervaringen delen. Nu de herfst eraan komt, krijgen we de kans om ons terug te trekken. Op je plooi te komen en te genieten van de lange rustige avonden nu het weer sneller donker wordt. Tijd om het binnen gezellig te maken en je hoofd te legen door met je handen aan de slag te gaan.

Aloë Vera Gel maken

Heb je een aloë veraplant in huis? Geluksvogel! De gel die je van deze plant kan maken, biedt verkoeling en verzachting bij brand- en schaafwonden. Het is niet zo moeilijk om deze gel te maken, maar hou er rekening mee dat de volledige kracht van de plant pas vrijkomt vanaf een leeftijd van 5 jaar. De handleiding vind je op de site van Mooiwatplantendoen.

Eigen huisparfum maken

Een typisch herfstparfum uitzoeken, is iets wat we zelf echt heel graag doen! We vinden het namelijk leuk om in onze winkel een typerende geur te verspreiden, zodat jullie je helemaal thuis voelen. Op kleine schaal voor thuis, vinden we het echter ook erg leuk om het zelf samen te stellen en te maken.

Wat denk je bijvoorbeeld van combinaties met diverse soorten hout, gedroogde lavendel of mandarijn? Hoe je de productie van je eigen parfum aanpakt, vind je op deze duidelijke site.

Bloemige brieven en kaarten sturen

Brieven schrijven of kaarten sturen is de ideale bezigheid in de herfst en de winter. Lekker warm binnen zitten met een warm drankje, kaarsjes aan en intussen je leven toevertrouwen aan het papier. Misschien heb jij wel vrienden die wat verder wonen en die je normaal alleen spreekt via Skype? Of misschien ken je mensen vlakbij die een verrassing per post zeker weten te waarderen. Het brievenbussengeluk wordt nog groter door iets tastbaar van je eigen leven toe te voegen. Zoals gedroogde bloemen uit je eigen tuin.

Het vraagt misschien wat tijd om alles te drogen, maar hoe mooi is het om zo’n brief te versturen, waarin je, samen met je woorden, de geur en sfeer van je eigen thuis verstuurt. En wie weet, krijg je wel bijzondere post terug?

De groene dreamcatcher

Heel erg in de mode momenteel: groene daken en zwevende tuinen. Niets houd je tegen om in de herfst lekker je eigen dromenvanger boven je hoofd te hangen. Zo kan je ook genieten van je planten tijdens je slaap. En word je wakker met een heerlijk uitzicht!

Alle credits voor dit idee gaan naar Mooiwatplantendoen, waar je ook de handleiding vindt!

Kruiden uit de tuin drogen

De dagen worden korter, de nacht en vooral de ochtend kouder. Tijd om je kruiden te drogen voor ze krokant en bruin worden. Daarvoor snij je de takjes kort bij de wortel af. Neem de tijd om de doden bladeren te verwijderen en ze te wassen. Droog ze af (zodat ze niet schimmelen) en schik ze in bosjes van 6 takjes zodat de lucht er goed bij kan.

Bind ze met een touwtje en hang ze ondersteboven op een plek waar geen zonlicht bij kan. Check elke week even of het goed gaat. Als de blaadjes beginnen af te brokkelen tussen je vingers, ben je klaar. De gedroogde kruiden blijven ongeveer 10 maanden goed: tegen dan is het opnieuw lente en heb je weer verse blaadjes ter beschikking!