Huisdierengids voor kamerplanten

Onze huisdierengids voor kamerplanten, da’s heel wat inspiratie! Hiermee kan jij op z’n minst al 10 soorten uitkiezen die veilig zijn! Akkoord, het is nog altijd niet zo leuk als ze eraan gaan knabbelen, maar ze zijn op z’n minst niet giftig! Kaaps viooltje Wil je kamerplanten die huisdiervriendelijk zijn en ook nog eens prachtige […]

Onze huisdierengids voor kamerplanten, da’s heel wat inspiratie! Hiermee kan jij op z’n minst al 10 soorten uitkiezen die veilig zijn! Akkoord, het is nog altijd niet zo leuk als ze eraan gaan knabbelen, maar ze zijn op z’n minst niet giftig!

Kaaps viooltje

Wil je kamerplanten die huisdiervriendelijk zijn en ook nog eens prachtige bloemen produceren? Het Kaaps viooltje is jouw plant! Het bestaat in zowel paarse en roze tinten. Het vraagt weinig onderhoud en gedijt zonder fel licht. Houd de grond matig vochtig door water te geven aan de onderkant. Deze bloeiende kamerplant kan zelfs de kleinste ruimtes opvrolijken omdat hij minder dan 12 centimeter hoog blijft. Een topper uit onze Huisdierengids voor kamerplanten!

Air Plant

Tillandsia variëteiten zijn uitstekende huisdiervriendelijke, onderhoudsarme kamerplanten omdat ze geen grond nodig hebben om te groeien. De meeste luchtplanten blijven klein. Ze hebben weinig licht nodig en verder alleen een snelle onderdompeling in water. Ze zien er misschien leuk uit om op te kauwen voor je huisdieren, maar giftig zijn ze zeker niet!

Watermeloen plant

De bonte grijze en groene bladeren van deze plant (onderdeel van het geslacht Pilea) maken het een aantrekkelijke, huisdierveilige plant. Deze plant blijft klein en heeft weinig licht nodig. Daarnaast hoeft hij alleen water te krijgen als de bovenste centimeter van de grond droog is. Omdat hij weinig licht verdraagt, kun je hem bijna overal zetten: vooral op plekken waar je diertjes niet bij kunnen!

Sommige varenariëteiten.

Het identificeren van varens kan een beetje lastig zijn, want er zijn verschillende planten met het woord “varen” in hun naam die eigenlijk geen deel uitmaken van de varenfamilie. Echte varens zijn veilig voor huisdieren. Pas op voor valsspelers zoals de aspergus, die eigenlijk deel uitmaken van de leliefamilie. Hoewel hun grootte kan variëren, hebben de meeste varens vergelijkbare behoeften: Ze houden van indirect licht, vochtige grond, en een hoge luchtvochtigheid.

Pilea involucrata

Deze leuke plant is genoemd naar het gemak waarmee ze kan worden gestekt. Als je er één cadeau krijgt, ben je er zeker van dat ie veilig is voor je katten en honden, zelfs als ze een hap uit de pluizige, knapperige bladeren van deze plant nemen. De vriendschapsplant heeft gemiddeld tot weinig licht nodig en houdt van vochtigheid.

Sommige kruiden

Kruidentuinen binnenshuis zijn een makkelijke manier om smaak toe te voegen aan je gerechten. Maar niet alle kruiden zijn gelijk als het gaat om de veiligheid van huisdieren. Planten zoals lavendel en oregano zijn verboden terrein, maar basilicum, salie en tijm zijn allemaal kamerplanten die huisdiervriendelijk zijn. Plaats kruiden op een plek die elke dag minstens vier of vijf uur direct zonlicht krijgt, en geef water als de bovenste centimeter van de grond droog is.

Palmen

Huisdiereigenaren die binnenshuis een kleine boom willen plaatsen, kunnen kiezen voor de palm. Deze huisdiervriendelijke, onderhoudsarme kamerplant is ook een uitstekende keuze voor beginners. Hij groeit het beste in helder, indirect licht, maar overleeft ook bij wat meer schaduw. Geef water als de bovenste centimeter van de grond droog is.

Orchidee

De gewone orchidee (degene die je bij ons ook veel ziet staan achter de ramen) is niet schadelijk voor huisdieren. Honden en katten die graag kauwen kunnen echter wel problemen krijgen door de orchideespecifieke potgrond. Deze is niet giftig maar kan bij inslikken wel buikproblemen veroorzaken. Verder is het een behoorlijk sterke plant die één keer per week of minder water nodig heeft: afhankelijk van jouw omgevingstemperatuur.

Hypoestes phyllostachya (Polka Dot)

Gebruik de polka dot plant om een vleugje patroon en kleur toe te voegen aan miniatuurtuinen en terraria! U kan deze huisdiervriendelijke plant in roze of wit vinden. Hoewel hij kan groeien tot drie meter hoog, blijft hij meestal aan de kleine kant zolang hij in een pot staat. Plaats hem op een plek die helder, indirect licht krijgt en houd de grond constant vochtig.

Calathea

De calathea is ideaal voor kleine ruimtes zoals boekenplanken en bijzettafeltjes. Zijn bladeren krullen ‘s nachts op, vandaar dat we hem ook wel eens de ‘living plant’ noemen. Bovendien is het een van de gemakkelijkste kamerplanten uit onze huisdierengids. Hij groeit het beste bij middelmatig of weinig licht en je kunt de grond tussen de gietbeurten door een beetje laten uitdrogen.

Graslelie

Deze huisdiervriendelijke kamerplant is een van de gemakkelijkste die je kunt kweken. Het is ook super eenvoudig om meer graslelies te kweken van de stekjes die de moederplant produceert. Graslelie groeit het beste in helder, indirect licht, maar kan ook bij wat minder licht goed overleven. Laat de grond drogen tussen de gietbeurten door. Je plant kan zo best groot worden en vooral heel wat baby’s produceren!

Sommige vetplantjes

Veel van de meest populaire vetplanten zijn niet problematisch, maar met zoveel variëteiten op de markt, is het het beste om elke individuele plant toch eens te ‘googelen’. Jade, bijvoorbeeld, is, hoewel vergelijkbaar met andere vetplanten, eigenlijk gevaarlijk voor huisdieren. De meeste vetplanten blijven klein als ze binnenshuis worden gehouden. Ze doen het het best in helder licht, en hoeven maar af en toe water te krijgen. Een van de kamerplanten uit onze huisdierengids die je heel wat mogelijkheden biedt!