Tekst voor rouwkaart / rouwlint begrafenis
Wat schrijf je op een rouwkaartje of een rouwlint? Je bestelt bloemen voor een uitvaart, maar dan moet je een lint of kaartje kiezen… Voor welke optie ga je en wat schrijf je erop?
Bij uitgebreide vragen bij rouwwerk mag je ons altijd contacteren!
Een rouwlint zie je vaak bij een rouwkrans of grafstuk. Het wordt het vaakst gebruikt voor bedrijfsnamen, een korte boodschap of enkele korte namen. Een rouwkaartje is meer geschikt voor langere teksten en is ook aangewezen bij legboeketten of steunboeketten. Maar welke tekst schrijf je er dan op?
- Rouwlint
De plek op een rouwlint is beperkt. Daarnaast hou je de tekst ook best kort zodat de boodschap in één oogopslag duidelijk is. Klassieke boodschappen zijn:
- Enkele namen of een (dubbele) familienaam
- Aan mijn lieve echtgenoot / echtgenote
- Aan onze lieve moeder / vader / …
- Vanwege kinderen / kleinkinderen / achterkleinkinderen
- Rust zacht, lieve [naam van je dierbare].
- Met oprecht medeleven / Met innige deelneming.
- Voor altijd in ons hart.
- Vanwege collega’s & directie
- Vanwege de collega’s / vrienden van (naam van een nabestaande)
- Vanwege [naam van een vereniging / bedrijfsnaam]
2. Rouwkaartje
Een rouwkaartje kan aangewezen zijn bij een legboeket, een steunboeket (thuis geleverd) of bij een iets kleiner grafstukje. Op een rouwkaartje heb je ook net iets meer plek. Je kan er bijvoorbeeld de namen van de verschillende collega’s op plaatsen (bvb. in combinatie met een lint).
Of een meer intieme boodschap op noteren, gericht aan de overledene of zijn/haar nabestaanden. Enkele voorbeelden:
- “Met diepe droefheid nemen we afscheid van [Naam]. Zijn/Zijns geest zal altijd voortleven in onze harten. Moge de liefdevolle herinneringen de pijn van dit verlies verzachten. Onze innige deelneming.”
- “In deze moeilijke tijd delen wij in het verdriet om het verlies van [Naam]. Haar/Zijn warmte, vriendelijkheid en liefdevolle geest zullen voor altijd een inspiratie zijn. Onze gedachten zijn bij jullie. Sterkte gewenst.”
- “Met liefde en respect herdenken wij [Naam], een dierbare vriend/vriendin. Zijn/Zijns erfenis van vreugde en medeleven zal altijd voortleven. Moge de steun van vrienden en familie jullie kracht geven in deze zware tijd. Innige deelneming.”
- Afscheid nemen van [Naam] doet pijn. Zijn/Zijns geest zal altijd blijven leven in de momenten van vriendschap die we deelden. Laten we de lichtpuntjes in het donker vinden en elkaar steunen.
- “Het is moeilijk om te beseffen dat [Naam] er niet meer is. Haar/Zijn humor en positieve vibes zullen altijd in onze herinneringen blijven. Laten we samen kracht vinden in de mooie herinneringen die we delen.
Soms kan het aangewezen zijn een combinatie te maken: je kiest voor een lint ‘Vanwege de collega’s’ en noteert de namen van de bijdragers subtiel op de rouwkaart.
3. Advies voor rouwkaarten
- Volg je gevoel. In tijden van verdriet is het geruststellend om te weten dat anderen aan je denken. Een bloemenarrangement of kaart als innige deelneming kan een warme steun zijn, en het gebaar op zich biedt troost en kracht in moeilijke tijden.
Bij het tonen van steun zijn er geen strikte regels. Laat je eigen gevoel en relatie met de nabestaande(n) de leidraad zijn. Jij kent degene die je wil steunen het beste. Wees authentiek, dan is het altijd passend.Laat je hart spreken: betuig je medeleven, deel in het verdriet, en toon begrip. Vermijd het geven van ongevraagd advies, aangezien rouwenden vaak overladen worden met goedbedoeld advies dat soms niet passend is.
- Condoleances uiten en medeleven betuigen is niet alledaags en kan ook voor jou moeilijk zijn. Als je geen woorden kunt vinden, wees dan eerlijk over je onmacht. Soms is simpelweg laten weten dat je er bent al voldoende.
- Deel een herinnering met bloemen. Nabestaanden vinden het vaak fijn om mooie herinneringen te lezen over hun dierbare. Een bloemstuk kan deze herinnering nog meer betekenis geven.
- Indien je het lastig vindt om de juiste woorden te vinden, overweeg dan een condoleancekaart of een kaart met een bemoedigende boodschap op de voorkant. Binnenin kun je ‘Liefs’ plaatsen, gevolgd door je voornaam. Eenvoudig, maar doeltreffend.
- Laat ook op andere momenten weten dat je aan de nabestaanden denkt. Rouw en het verwerken van verlies vergen tijd. Het is geruststellend voor de nabestaanden om te weten dat mensen ook na verloop van tijd aan hen blijven denken, vooral tijdens moeilijke momenten zoals feestdagen, verjaardagen, en de dagen rondom de sterfdag.