Tuintips februari

Tips voor een fris begin van het tuinseizoen: voor zowel de grote als kleine tuin. De lente is op komst en het is tijd om je tuin voor te bereiden op een nieuw seizoen vol groei en bloei. Hieronder vind je enkele praktische tips voor het optimaliseren van je kleine tuin in februari. 4. Onderhoud […]

Tips voor een fris begin van het tuinseizoen: voor zowel de grote als kleine tuin.

De lente is op komst en het is tijd om je tuin voor te bereiden op een nieuw seizoen vol groei en bloei. Hieronder vind je enkele praktische tips voor het optimaliseren van je kleine tuin in februari.

  1. Maak schoon: Voordat je begint met nieuwe planten en bloemen te zetten, is het belangrijk om je tuin eerst op te ruimen. Verwijder afgestorven bladeren en takken, en maak de grond klaar voor nieuwe beplanting.
  2. Snoei je bomen en heesters: Februari is de perfecte tijd om bomen en heesters te snoeien. Dit verbetert de groei en de vorm van je beplanting. Ook fruitboompjes mag je nu aan een onderhoud onderwerpen.
  3. Plan je beplanting: Tijd om een tuinplan te maken! Neem de tijd om te beslissen welke planten en bloemen je wilt aanplanten in je tuin. Kies je beplanting zorgvuldig en zorg ervoor dat ze passen bij het formaat van je tuin en het Belgische klimaat.

4. Onderhoud de grond: Zorg voor gezonde grond door compost of mest aan te brengen. Dit helpt je beplanting te groeien en bloeien. Als je een moestuin wil aanleggen, kan je al beginnen met de planning en de voorbereiding van de grond.

5. Maak gebruik van borders: Borders zijn een efficiƫnte manier om veel verschillende soorten planten en bloemen in een beperkte ruimte te verwerken. Zorg ervoor dat je borders kleurrijk en geordend zijn, zodat ze aantrekkelijker zijn voor het oog. In februari kan je de tijd nemen om nieuwe borders uit te tekenen en aan de voorbereiding te beginnen.

6. Planten die je in februari al in bakken kan zetten voor een beetje kleur in de laatste wintermaand:

  • Winterharde kruiden: Winterharde kruiden zoals rozemarijn, tijm en lavendel zijn geschikt om buiten te zetten en geven later op het seizoen een lekkere geur af.
  • Winterharde violen en primula’s: Winterharde violen zijn prachtige vroege bloemen die bijvoorbeeld je balkon een kleurrijke boost kunnen geven. Primula’s kunnen ook vrij goed tegen de kou en zijn schitterend van kleur!
  • Winterharde heesters: Winterharde heesters zoals phorsitia zijn geschikt om buiten te zetten en geven een fleurig uiterlijk aan je balkon.
  • Bloembollen (als plantje te planten) zoals narcissen, krokussen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes,…

Met deze tips in gedachten kun je je tuin transformeren tot een frisse start van het nieuwe seizoen. Wees niet bang om te experimenteren en te proberen nieuwe dingen uit. Of je nu een kleine of grote tuin hebt: tijd om te experimenteren.